Case: Wioska La Poste

Plan połączenia poszczególnych oddziałów La Poste, który oficjalnie został potwierdzony na początku 2015 r., został w końcu zrealizowany. Przyświecało mu założenie, że „razem pracuje się lepiej”, a zbliżenie geograficzne skonsoliduje oddziały, zacieśni współpracę i wzmocni kooperacyjność między nimi oraz stworzy poczucie jedności w Grupie, dzięki czemu cała organizacja będzie się mogła szybciej rozwijać.

fakty i liczby

Projekt dotyczy blisko 4400 pracowników rozrzuconych po Paryżu i jego przedmieściach w 9 różnych lokalizacjach.

Teraz wszyscy znajdują się razem w wiosce La Poste, na którą składają się:

– budynek LEMNYS (w Issy les Moulineaux), który jest odpowiedzialny za rozwój i wzrost innowacyjności dla oddziałów, a także przeją rolę zarządczą Grupy i oddziałów.

– lokalizacja CROSSING (w Issy les Moulineaux), która skupia usługi audytowe oraz zarządzanie ryzykiem i funkcje kadrowe dla oddziałów.

– BRUNE (14 dzielnica Paryża), która zajmuje się zakupami, koordynacją infrastruktury i IT dla wszystkich oddziałów.

INFORMACJE O PROJEKCIE

Krzesła Deli, łączone stoły, krzesła Papa, krzesła Primo Office, fotele Jeffersson, blaty Serie[n], szafki POC, przegrody akustyczne Gotesson, konferencyjne stoły do ping-ponga Extramuros, krzesła popołudniowe, sofy Le Mur, krzesła Monroe, Sofy Pio, stoły Colt, taborety Neo, stoły Multicom, siedziska Libra, fotele Omni, sofy Monolite, różne wytwory z materiałów pochodzących z recyklingu Extramuros...

Meble: Kinnarps, Materia, Skandiform i Drabert
Zdjęcia: Alexis Paoli

 

AMBITNY PROJEKT, KTÓREGO SUKCES ZALEŻY OD ZAANGAŻOWANIA WSZYSTKICH

Na zdjęciach widzimy budynek Lemnys, którego renowację powierzono architektowi Christianowi de Portzamparc. Wnętrza wykończono tak, aby zawierały wspólne pomieszczenia biurowe, sale konferencyjne, salki do spotkań zamkniętych, miejsca rozmów nieoficjalnych, przestrzenie socjalne oraz restauracje. Powstały one jako efekt pracy wspólnej, przy zaangażowaniu wielu osób. Pracownicy mogli wypróbować i podzielić się swoimi odczuciami na temat mebli, specjaliści od ergonomii i lekarze medycyny pracy ocenili jakość wyposażenia, zarządcy budynku mieli okazję wykazać się kreatywnością, a kierownicy projektów zarządzali i szczegółowo organizowali instalację projektu od strony technicznej.

ODWAŻNY WYSTRÓJ WNĘTRZ REALIZOWANY Z PRAWDZIWYM ZAANGAŻOWANIEM

Pomysł na urządzenie wnętrz był następujący: zostawiamy klasyczny wystrój w biurach, ale burzymy wszelkie zasady w strefach spotkań. Idei tej przyświecała chęć stworzenia dynamicznej atmosfery miejsca, zachęcającej do lepszej komunikacji. Każdej przestrzeni nadano indywidualny rys, związany z wybranymi tematami tj. kultura, podróże, sport, natura. Kolory, użyte materiały i zastosowane meble mają zachęcić ludzi do mniej formalnego sposobu pracy.

Zainteresowała Cię ta realizacja?

Napisz do nas!