Case: VÄXJÖ FRIA GYMNASIUM

fakty:

Klient:
Växjö Fria Gymnasium

Architekt:
Semrén & Månsson

Powierzchnia:
3600 m2

Liczba uczniów:
450 gimnazjalistów

Termin:
Wiosna 2018

OFICJALNE OTWARCIE

 

Gimnazjum Växjö Fria zostało przeniesiona do budynku ICON Växjö, położonego na terenie Arenastaden – miasteczka sportowego na obrzeżach szwedzkiego miasta Växjö. Idealna lokalizacja szkoły wynika z jej historii, w której lekkoatletyka odegrała ważną rolę. Położenie w sąsiedztwie areny sportowej stwarza większe możliwości treningów oraz warunki do bliższej współpracy z klubami lekkoatletycznymi w okolicy, wiec kiedy tylko stwierdzono, że wcześniejsza lokalizacja nie spełnia już aktualnych potrzeb, władzom szkoły pozwolono wybrać nowe miejsce, dzięki czemu można było otworzyć szkołę, o jakiej wszyscy marzyli.

 

 

 

„Wierzymy, że uczniowie osiągają lepsze wyniki, kiedy uczą się w spokojnym i bezpiecznym środowisku”.

Maria Blom, Växjö Fria Gymnasium

elastyczne krzesło

VäxjöW szkole Växjö Fria Gymnasium znajdują się rożne wersje stołka Frisbee - wysokie i niskie, w kolorach turkusowym i czarnym. Frisbee jest prostym i funkcjonalnym stołkiem, zawsze w zasięgu ręki. Szkolne laboratorium zostało wyposażone w siedziska Frisbee w całości tapicerowane czarną syntetyczną skórą, dzięki czemu łatwo się je czyści. Na szkolnych korytarzach są one rozstawione stosunkowo gęsto, więc można sobie na nich usiąść w każdej chwili.

SIADAJ, JAK CHCESZ

Kształt sofy Avant nadaje jej niepowtarzalny charakter. Jest to ławka z pulpitem i siedziskiem w jednym; to dobrze przemyślany wzór stwarzający różne możliwości wykorzystania. Uczniom może służyć jako siedzenie z oparciem, stół lub po prostu dodatkowe siedzisko. Wersja z dwoma tapicerowanymi siedziskami sprawdza się dobrze na szkolnych korytarzach. To, jak będziesz korzystać z tej ławki, zależy już tylko od Ciebie!

TROCHĘ RUCHU NIE ZASZKODZI

W każdej sali lekcyjnej w ciągu dnia przebywa wielu uczniów, dlatego ważne, aby każdemu z nich zapewnić dogodną przestrzeń. Xpect jest elastycznym krzesłem, które idealnie sprawdza się w warunkach szkolnych. Växjö Fria Gymnasium posiada również krzesła z funkcją regulacji oparcia, zapewniającą odpowiednie możliwości dopasowania. Zachęca to uczniów do aktywnego siedzenia, co przekłada się na poprawę koncentracji.

OTWARTOŚĆ PONAD WSZYSTKO

Celem szkoły Växjö Fria Gymnasium jest stworzenie każdemu uczniowi warunków do rozwoju i realizacji postawionych sobie celów. Aby to osiągnąć, szkoła musi zapewnić uczniom bezpieczne i spokojne środowisko nauki.

Wymiana starych komputerów stacjonarnych na laptopy wiązała się ze zmianą miejsca do pracy w szkole. Ponieważ zmniejszyła się liczba sal komputerowych, szkoła w zamian za to szkoła chciała dać uczniom możliwość nauki w urozmaiconym środowisku, w którym sami mogliby decydować, gdzie i jak chcą siedzieć. W nowym miejscu szkoła dysponuje przestrzenią, zachęcającą do bardziej kreatywnego i elastycznego sposobu pracy, który stanowi dla uczniów zarówno wyzwanie, jak i motywację. Szkole zależało na stworzeniu urozmaiconego środowiska do nauki, co osiągnięto poprzez połączenie czterech przestrzennych pięter wielkimi schodami.

W szkole panuje bardzo swobodna atmosfera, a uczniowie kontynuują rozmowy ze swoimi nauczycielami również w trakcie przerw. Aby sprzyjać atmosferze otwartości, postanowiono utworzyć na korytarzach kąciki przeznaczone do różnych rodzajów aktywności. Można tam znaleźć miejsca do samodzielnej nauki, do pracy w grupach i wspólnego spędzania czasu oraz większe przestrzenie przeznaczone dla zespołów, a nawet dla kilku grup jednocześnie. Najważniejsze jednak, że wszystkie te miejsca znajdują się w otwartej przestrzeni. Szkoła ograniczyła liczbę zamkniętych pomieszczeń, co tworzy podtrzymuje atmosferę otwartości. We wspólnych przestrzeniach zbudowano niewielkie wnęki posiadające jedynie trzy ściany. W ten sposób każda otwiera się na korytarz. Na terenie szkoły ustawiono ławki oraz kilka krzeseł Frisbee i Jig, aby zapewnić uczniom ciszę i spokój w trakcie samodzielnej nauki. Dzięki dużej liczbie siedzisk, w które dodatkowo zaopatrzono szkolny teren, uczniowie mają okazję spędzać czas w przytulnych warunkach na świeżym powietrzu.

Szkoła Växjö Fria Gymnasium chciała wprowadzić atmosferę pracy opartą na otwartości również w salach lekcyjnych i gabinetach pracowników szkoły. Przez przeszklone ściany biegnące wzdłuż korytarzy można z łatwością zobaczyć, co dzieje się wewnątrz sal. Takie rozwiązanie zapewnia jednocześnie prywatność w trakcie ważnych rozmów.

Słuchaj i ucz się

Dzięki współpracy nauczycieli i architektów z Samrén & Månsson, pierwszym etapem procesu projektowania wnętrza było stworzenie wizji tego, co było tak naprawdę potrzebne szkolnej społeczności. Koncepcja ta stanowiła dla wielu firm podstawę do zaprojektowania wnętrza szkoły. W tym momencie rozpoczęła się nasza współpraca.

Växjö Fria Gymnasium wybrało firmę Kinnarps wiedząc, że jej pracownicy wysłuchają tego, co jest istotne dla rozwoju szkoły. Przystąpiliśmy do współpracy, aby rozwinąć nasz pomysł i znaleźć odpowiednie rozwiązania. Podzieliliśmy się doświadczeniami i połączyliśmy wiedzę pracowników firmy Kinnarps dotyczącą aranżacji wnętrz w przestrzeniach publicznych z naszymi codziennymi doświadczeniami w szkole. Chcieliśmy znaleźć rozwiązanie, które sprawdziłoby się w dłuższej perspektywie.

Stonowana paleta kolorów, wybrana przez szkołę Växjö Fria Gymnasium, nadaje jej nieco poważniejszy wygląd w porównaniu z innymi szkołami. Tworzywa i kolory, które dominują na terenie szkoły, to drewno o jasnym odcieniu, odcienie szarości oraz głęboki turkus jako kolorystyczny akcent. Niektóre elementy mebli są utrzymane w bardziej wyrazistym kolorze, przełamującym stonowane odcienie. Inspiracją do zastosowania takiej gamy kolorów były uniwersytety, środowiska biurowe oraz chęć stworzenia przestrzeni, która pozwoliłaby uczniom poczuć się doroślej.

Korytarze w szkole Växjö Fria Gymnasium zostały wyposażone w tapicerowane meble. Jej architektura oparta jest na jednej wspólnej przestrzeni dla podkreślenia prostoty założenia, lecz także dlatego, że uczniowie szkoły są wystarczająco dojrzali, aby uczyć się w takich warunkach. Dzięki bliskiej współpracy i wzajemnej otwartości na pomysły, udało nam się wspólnie stworzyć przyjemne i zarazem bezpieczne środowisko nauki dla uczniów szkoły Växjö.