Case: Budynek Biurowy Tasomix

FAKTY

Nazwa:
Budynek Biurowy Tasomix

Architekt:
Agnieszka Kałmucka–Wojtecka, Jakub Wojtecki

Inwestor:
TASOMIX SP. Z O.O., 63-460 Biskupice Ołoboczne

Metraż:
1100 m2

Rok realizacji:
2018

Zdjęcia:
FOTOMOHITO

TASOMIX – NOWY BIUROWIEC

Firma Tasomix to jeden z największych producentów pasz w Polsce. Bardzo intensywny rozwój przedsiębiorstwa spowodował konieczność powstania nowej siedziby firmy. Tak zrodził się pomysł o budowie nowego biurowca, spełniającego wszystkie wymagania stawiane nowo projektowanym budynkom biurowym w Europie.

PRODUKTY/ROZWIĄZANIA:

Stanowiska pracy - biurka regulowane elektrycznie z serii[P] sit-stand (Kinnarps), szafy Space (Kinnarps), kontenery z poduszką seria E (Kinnarps), fotele obrotowe Plus (Kinnarps), ścianki nabiurkowe tapicerowane (Gotessons), krzesła gościnne Monroe (Kinnarps)

Sale konferencyjne - stoły Nexus (Kinnarps), stoły Madison (Johanson), krzesła Monroe (Kinnarps), krzesła Aeon (Skandiform)

Jadalnia i aneksy kuchenne - stoły Oberon (Kinnarps), krzesła Pompidoo (Skandiform)), sofy Wilson (Kinnarps)

Sala szkoleniowa - stoły składane Deploy (Boss Design), krzesła seria 5000 na kółkach (Kinnarps)

Sala do pracy kreatywnej - stół Ava (Materia), hokery Plint (Materia)

Recepcja - fotele gościnne Kruze (Boss Design), stolik gościnny Kruze (Boss Design)

LESS IS MORE

Inwestorowi zależało, żeby architektura obiektu była maksymalnie prosta i minimalistyczna, a jego wnętrza – funkcjonalne, o jak najwyższym standardzie wykończenia i dużej dbałości o detale architektoniczne oraz materiały wykończeniowe.

Podczas całego procesu projektowego, zarówno klient, jak i architekt kierowali się zasadą, która przyświecała prekursorom modernizmu - "mniej znaczy więcej" (less is more - Mies van der Rohe).

WYGODA PRACOWNIKA

tasomix_int_056.jpg

RELAKS

Wartościowe przerwy pozwalają na zwiększenie efektywności w pracy. Dlatego odpowiednia strefa kuchenna i jadalniana jest bardzo ważnym elementem każdego biura. Sofa Wilson to czysta forma i proste kształty, które pozwalają na chwilę zasłużonego odpoczynku przy kawie.  

tasomix_int_036.jpg

ZDROWIE

Biurko z elektryczną regulacją wysokości i ergonomiczny fotel biurowy gwarantują możliwość ruchu podczas całego dnia w pracy. Biurka Seria[P] posiadają cichy i prosty w obsłudze mechanizm. Plus[8] to zaawansowane krzesło biurowe, dzięki któremu użytkownik pozostaje w ruchu, nawet gdy siedzi.

tasomix_int_048.jpg

PEWNOŚĆ SIEBIE

Podczas wystąpień publicznych nie ma nic gorszego niż zawodzący sprzęt i… chyboczący się pulpit. Stolik Amore dzięki połączeniu dwóch podstaw, jest niezwykle stabilny. Jednocześnie jego smukła forma dodaje przestrzeni lekkości.

„Wybór wyposażenia budynku biurowego był prosty: podstawowym kryterium była jakość produktu, jego funkcjonalność i ergonomia oraz przemyślane rozwiązania konstrukcyjno-materiałowe, takie jak np. biurka z regulowaną wysokością, dające możliwość pracy w pozycji siedzącej i stojącej (seria [P]).”

Agnieszka Kałmucka-Wojtecka, autorka projektu wnętrz z pracowni architektonicznej Moderno.

SUROWE MATERIAŁY

Kolorystyka całego obiektu wynika wprost z zamiłowania architektów i Inwestora do piękna surowego betonu. Kolory wewnątrz budynku są stonowane. Dominują barwy materiałów, z których budynek został wybudowany, takie jak szare żelbetowe ściany i stropy oraz nieotynkowane ściany z bloczków betonowych. Na tym surowym tle dobrze prezentują się białe blaty biurek, stołów i szaf. Jedynymi kolorowymi akcentami jest niebieska tapicerka siedzisk kontenerów i limonkowo-żółte siedziska-piłki Boullee oraz naturalna zieleń w donicach.

Biuro podzielone jest na kilka stref: pierwsza z nich to duża salą konferencyjno–szkoleniowa, znajdująca się na kondygnacji podziemnej. Wykorzystano tam składane i mobilne stoły Foldex. Dzięki płozom z kółkami możliwa jest łatwa zmiana układu stołów, a tym samym zmiana aranżacji pomieszczenia. Na tej samej kondygnacji znajduje się też kantyna, gdzie pracownicy w komfortowych warunkach mogą spożywać posiłki.

Dwie naziemne kondygnacje to strefy pracy biurowej. Specyfika pracy firmy determinowała układ pomieszczeń na poszczególnych piętrach.

Główną przestrzenią budynku jest strefa holu, która otwarta jest przez dwie kondygnacje parteru i piętra. Znajduje się tam strefa recepcyjna i przestrzeń dla osób oczekujących na spotkania.

„Współpraca podczas realizacji biur dla firmy Tasomix przebiegała bardzo profesjonalnie. Zarówno klient, jak i architekt prowadzący ten projekt z pełną świadomością zadbali o każdy detal, dzięki czemu powstało funkcjonalne i bardzo spójne w wyrazie środowisko pracy, wpisujące się w nowoczesne trendy przestrzeni biurowej.”

Beata Henschel, Key Account Manager, prowadząca projekt ze strony Kinnarps.

Czy podoba Ci się ta realizacja? Jak moglibyśmy zaaranżować Twoją przestrzeń?

Skontaktuj się z nami