Case: Groupama Méditerannée

Fakty

Projekt: 
Form'a

Architekt budowlany:
Bellouard

Wyposażenie:
Kinnarps, Materia, Skandiform, Martin Stoll and Nordic Care

Zdjęcia:
Alexis Paoli

Groupama Méditerranée przy okazji renowacji siedziby głównej w Aix-en-Provence zleciła firmie Kinnarps zmianę aranżacji wnętrz. Ten projekt modernizacyjny jest jednym z etapów zakrojonego na szeroką skalę programu towarzystwa ubezpieczeń wzajemnych, mającego na celu renowację wszystkich zarządzanych przez nie budynków.

RENOWACJE W RAMACH PROGRAMU MODERNIZACJI PRZESTRZENI

Ten ambitny projekt przewiduje stworzenie przejścia łączącego dwa istniejące budynki, a także dużego wspólnego deptaku o powierzchni 450 m². Zadaniem tego obiektu biurowego o powierzchni 5.500 m² jest zapewnienie 250 pracownikom nowego, jasnego środowiska pracy na planie otwartym, które sprzyja poczuciu wspólnoty i pracy zespołowej.

Przedstawiony tu projekt opisuje zagospodarowanie pierwszego skrzydła budynku po pełnym roku funkcjonowania. Drugie skrzydło budynku, jak również przejście, powinno zostać oddane do użytku za kilka miesięcy.

CZY PODOBA CI SIĘ TA REALIZACJA? JAK MOGLIBYŚMY ZAARANŻOWAĆ TWOJĄ PRZESTRZEŃ?

Skontaktuj się z nami

ZAPEWNIENIE NOWOCZESNEGO, PRZYJAZNEGO DLA ŚRODOWISKA MIEJSCA PRACY

Obiekt został całkowicie wyremontowany, aby zapewnić pracownikom nowe, jasne środowisko pracy na planie otwartym, które sprzyja poczuciu wspólnoty i pracy zespołowej.

Ten nowoczesny i ciepły obiekt wraz z kolorowymi meblami i ergonomicznymi stanowiskami pracy tworzy profesjonalne środowisko, które łączy dobre samopoczucie w pracy i z operacyjną efektywnością.

Pracownicy w Aix-en-Provence mogą teraz korzystać z otwartej przestrzeni biurowej i szeregu dodatkowych miejsc pracy. Każdy może znaleźć idealne miejsce do efektywnej pracy - od dynamicznych miejsc spotkań przystosowanych do pracy projektowej, poprzez sale szkoleniowe, po pokoje do prywatnych rozmów, współdzielone biurka i wiele innych rozwiązań.

Podjęto również zdecydowane działania w zakresie zarządzania akustyką, konsekwentnie instalując ścianki na wszystkich blatach oraz wolnostojące przegrody na końcu każdego rzędu biurek. Dodatkowo w strefach drukowania i kopiowania znalazły się podwieszane panele akustyczne i dźwiękoszczelna kabina.

Groupama_Aix_62.jpg

Biura, w których "czujesz się jak w domu".

Groupama_Aix_43.jpg

Wnętrza uatrakcyjnione dzięki tapetom ściennym.

Groupama_Aix_40.jpg

Przestrzenie, które inspirują i stymulują kreatywność.

FUNKCJONALNE BIURA, W KTÓRYCH CZUJESZ SIĘ JAK W DOMU

Wykończenie wnętrz jest wszechstronne i ergonomiczne jednocześnie, z akcentem stylistycznym, który sprawia, że można tu "poczuć się jak w domu". Aranżacja jest dopracowana. Uzupełniają ją odważne tapety z graficznymi, egzotycznymi wzorami oraz wybór wysokiej klasy mebli. Projekt wnętrza stanowi źródło inspiracji i kreatywności, tworząc bardzo przyjemne i zachęcające wrażenie.

DUŻY OBSZAR, NA KTÓRYM ZNAJDUJE SIĘ PLAC

Decyzja o częściowej rozbiórce fragmentu budynku wynikała z chęci stworzenia strefy dla pieszych, która zapewni dostęp naturalnego światła do biura.

Teren ten, postrzegany jako plac, stanowi serce obiektu. Atrium jest punktem spotkań i rozmów, ale także recepcją budynku z dostępem do ogrodu i tarasu oraz miejscem łączącym dwa skrzydła budynku.

Dlatego właśnie tutaj znajdują się strefy, w których zazwyczaj pracownicy się gromadzą, w tym część restauracyjna, strefa relaksu ze stołem do ping ponga i piłkarzykami oraz hala sportowa.

Ta część konstrukcji została całkowicie pokryta siatką, która zdaje się zdobić ją, jak stalowa koronka. Duże wykusze wzmacniają również wrażenie wszechobecności natury. Architekt zdecydował się podkreślić ją poprzez wzajemne oddziaływanie wzorów na dywanach, które przywołują na myśl materię mineralną w ogrodzie. Fakt, że budynek ten znajduje się w parku, podkreśla również zastosowanie różnych gatunków drewna w wewnętrznych konstrukcjach i wykończeniach oraz wybór botanicznych tonów w kolorystyce mebli.