Case: BIDROOM POWIĘKSZA BIURO

Fakty

Nazwa: Biuro Bidroom

Lokalizacja: Kraków

Projekt: Beata Tokarska-Kornecka, Jakub Kornecki, Q+B ARCHITEKCI

Inwestor: Bidroom

Metraż: 200 m2

Rok realizacji: 2020

Zdjęcia: Przemysław Kuciński

Branża turystyczna i hotelarska należy do najbardziej dotkniętych skutkami pandemii. Ale wśród firm należących do tego sektora są również takie, których rozwoju nie spowolnił kryzys zdrowotny wywołany wirusem Covid-19. Cały czas zatrudniają nowych pracowników. Zdobywają nagrody. Nie zwalniają tempa i powiększają swoje biura. Jedną z nich jest firma Bidroom.

 

NOWA POWIERZCHNIA W TYM SAMYM OBIEKCIE

Bidroom rozpoczął swoją działalność w 2014 roku w Holandii, jako bezprowizyjna hotelowa platforma rezerwacyjna. Od tego czasu dynamicznie się rozwija, zatrudniając specjalistów z wielu dziedzin oraz profesjonalistów IT. Aby nadążyć za szybkim wzrostem firmy, również biuro Bidroom, zlokalizowane przy krakowskim Rynku Głównym, musiało się ponownie powiększyć. Podobnie, jak podczas realizacji poprzedniej części biura, architekturę wnętrza opracowali Beata Tokarska-Kornecka oraz Jakub Kornecki z pracowni Q+B.ARCHITEKCI, a wyposażenie dostarczył Kinnarps.

Już w trakcie otwierania pierwszego biura, management firmy Bidroom wiedział, że wkrótce będzie potrzebować nowej przestrzeni. Udało się znaleźć ją w tym samym budynku przy krakowskim Rynku Głównym, piętro wyżej - dotychczas użytkowane, jako powierzchnia magazynowa.

„Naszym głównym celem kolejnej rozbudowy biura było stworzenie przestrzeni dla działów kreatywnych. Stąd też mocny akcent na to, aby w nowej części biura łatwo było dyskutować, prezentować, zapisywać a nawet rysować wszelkie nowe pomysły”

– powiedział Marcin Wesołowski z firmy Bidroom.

Początkowo adaptacja tej przestrzeni do potrzeb pracy biurowej miało polegać na odmalowaniu pomieszczeń, wymianie podłogi oraz odpowiednim wyposażeniu. Ale udało mi się wprowadzić kilka dodatkowych zmian, które diametralnie zmieniły jej wygląd i funkcjonalność. Poprosiłam również o wykonanie odkrywek na ścianach, aby zobaczyć co znajduje się pod gruba warstwą tynku. Tak, jak przypuszczałam okazało się, że pojawiła się tam stara piękna cegła z historią, która stanowi oryginalny element tkanki budynku w nowym biurze” - mówi autorka projektu, architekt Beata Tokarska-Kornecka z pracowni Q+B.Architekci.

 

WYRAZISTA KOLORYSTYKA NA NEUTRALNEJ BAZIE

Podobnie, jak na niższym piętrze, projekt nowej części biura Bidroom opiera się na neutralnej bazie kolorystycznej, która harmonijnie współgra z historycznym charakterem obiektu. Neutralne kolory pozytywnie wpływają na samopoczucie i koncentrację pracowników. W tym projekcie stonowane barwy sprawdziły się także, jako praktyczna baza dla elementów uzupełniających w żywszych kolorach - barwie wiodącego dla marki Bidroom holenderskiego pomarańczu oraz turkusu.

PRODUKTY/ROZWIĄZANIA:

 

Wyrazisty kolor pomarańczowy w ciągu komunikacyjnym, który stanowi czytelne nawiązanie do logo firmy, wiedzie przez całe biuro od wejścia, przez przestrzeń biurową, obok przeszklonej sali konferencyjnej ze strefą trybun zaprojektowaną, jako miejsce do spotkań w większym gronie, aż do strefy socjalnej z kuchnią. Dodatkowo na ścianach wzdłuż całego ciągu komunikacyjnego została zastosowana farba do tablic suchościeralnych, dzięki czemu powstała duża powierzchni do pracy twórczej. Wzdłuż ścian znajduje się wiele wygodnych siedzisk do omawiania pomysłów lub po prostu do chwili relaksu. Zarówno zadaniom koncepcyjnym, jak i odpoczynkowi sprzyja naturalna roślinność, która wpływa korzystnie na jakość pracy i powietrza w biurze.

Kolor turkusowy został zastosowany w miejscach spotkań – zarówno w małym boksie, gdzie można zorganizować dwu- trzyosobowe spotkania, jak i w większej sali konferencyjnej. Na ścianach wewnątrz i na zewnątrz pomieszczeń również zastosowano farbę whiteboard, dzięki czemu powstało sporo miejsca do zapisywania pomysłów i robienia szkiców.

Jeżeli chodzi o kolorystykę wyposażenia biura to dominują kolory bazowe, czyli biel blatów i stelaży biurek oraz szarość tapicerek i wykładziny z domieszką pomarańczowo-grafitowych wzorów terazzo.

ERGONOMIA TO PODSTAWA

Dla firmy Bidroom ergonomia stanowiła kluczowy czynnik wyboru rozwiązań biurowych. Dlatego też wszystkie stanowiska pracy zostały wyposażone w regulowane biurka Serii P, które sprzyjają komfortowi i efektywności pracy oraz w ergonomiczne fotele biurowe. Wnętrze jest doskonale doświetlone, a dodatkowo ożywia je naturalna zieleń w specjalnych skrzynkach wkomponowanych w zabudowę meblową z siedziskami.

Nowa powierzchnia firmy Bidroom, znajduje się na 3  piętrze kamienicy Rynku Głównego. Projekt jest kontynuacją wcześniejszej aranżowanej powierzchni. Połączenie nowoczesnych rozwiązań wnętrzarskich z klimatem starego miasta zapewnia komfort pracy w historycznych murach. Cieszę się, że ponownie rozwiązania Kinnarps udowodniły swoją uniwersalność wpisując się w nowy kontekst” – podsumowuje Paweł Łatka, Key Account Manager, który odpowiada za obsługę Bidroom w Kinnarps Polska.

SZUKASZ ROZWIĄZAŃ DLA SWOJEGO BIURA?

Skontaktuj się z nami