Case: Kampus - Aalto Yliopiston AppCampus

MOBILNOŚĆ NA UNIWERSYTECIE AALTO

AppCampus to największy na świecie akcelerator aplikacji mobilnych, finansowany przez firmę Nokia i Microsoft za 18 milionów euro. Mieści się on w Domu Otwartej Innowacji Uniwersytetu Aalto. AppCampus dzieli czwarte piętro budynku z Nokia Research Center. Składa się z 1000 m2 powierzchni promujących kulturę otwartego środowiska pracy. Z tego powodu miesce to nie ma wyodrębionych zamkniętych pokoi, ale przestrzeń dzieli się na miejsce pracy w skupieniu i głośniejsze przestrzenie. W  przestrzeni przeznaczonejdla AppCampus znajduje się wiele stanowisk pracy zespołowej. Pokój telefoniczny Angry Birds z miękkkimi tkaninamy, trzy biurowe domku dla intensywnej pracy twórczej lub chwili odpocznyku.

Fakty

PROJEKT: Uniwersytet Aalto,  AppCampus w Espoo, Finlandia: Open Innovation House, Otaniementie 19.

LICZBA STANOWISK PRACY: 75-100

ZESPÓŁ PROJEKTOWY: Work Re-Designed / Esa Santamäki; Seos Design / Pekka Kumpula. Kinnarps Oy / Maarit Kuusijärvi

ŚCIANY: Otto Maja and Fabio Pires.

CEL

AppCampus w Uniwersytecie Aalto został zaprojektowany w celu wspierania przełomowych badań i kreatywnych działań poprzez umożliwienie bogatej i aktywnej interakcji. Kampus jest opracowywany i budowany etapami oraz zrównoważony ekonomicznie i ekologicznie.

Celem jest stworzenie dynamicznego i interaktywnego środowiska badawczego i edukacyjnego, w którym praca, nauka, hobby i życie splatają się w naturalny sposób.

Podoba Ci się ta realizacja?

Skontaktuj się z nami!

ROZWIĄZANIE

Meble użyte przy aranżacji wnętrz dostarczone przez Kinnarps wspierają otwartą komunikację. Biurka wykorzystane do stanowisk hotdesk są lekkie i przestronne, a krzesła  obrotowe Salida idealnie nadają się do długotrwałej pracy. Krzesła Monolite z ich wysokimi oparciami tworzą bardziej pokojową i prywatną przestrzeń do dyskusji i wprowadzają kolory na otwartą przestrzeń open space, podobnie jak kolorowe panele, które są przymocowane do biurek w celu poprawy akustyki tego miejsca. Jasne wnętrze jest połączone ze schematem kolorów użytych w logo AppCampus. Podłączenia sieciowe i zasilające umieszczone są w sofach i stołach  i pozwolą na korzystanie z urządzeń w dowolnym miejscu bez obawy, że baterie urządzeń wyczerpią się w trakcie sesji.

Kawiarnia / korytarz kampusu została wyposażona w drewniane krzesła Oak, stoły Slitz i stołki barowe Turner. Domki zostały również wyposażone w różne potrzeby związane z użytkowaniem, zarówno ze stanowiskami roboczymi, jak i rozwiązaniami odpowiednimi do odpoczynku